Uçan Haşere Mücadelesi

Uçan haşereler genellikle bahar ve yaz aylarında kendini gösteren haşere türleridir. Mücadele edebilmek için, uçan haşerelerin ana özelliklerini bilmek gerekir. Bunun için öncelikle uçan haşerelerden en popüler olanları karasinek, sivrisinek, arılar ve yaban arılarının en çok bilinen cinsi eşek arıları hakkında bilgi vereceğiz.

Kara Sinek İlaçlama

Karasinekler:

0,5-1 cm boyunda olan siyah renkli karasinekler; çöp ve gübre gibi nemli organik madde bulunan yerlerde yaşarlar. 100-150 tanesi yığın halinde yumurtalarını bırakırlar. Çıkan larvalar organik maddelerle beslenirler ve sıcak havada ortalama 7-8 günde sinek olarak uçarlar. Çok çabuk ürerler. Her türlü gıda ve çöp artıklarıyla beslenirler ve ortalama 3 km uçarak çevrede insanların yaşadığı her yeri istila edebilirler ve vücutlarında çok çeşitli hastalık mikropları (Kolera, Diare, Dizanteri, Hepatit, Çocuk Felci, Gıda zehirlenmeleri, Selmonellosis, Verem gibi) taşıdığı için her temas ettiği yiyecek ve malzemeye mikrop bulaştırabilirler. Zira her 5 dakikada bir gezdiği yerlere dışkı bırakmaktadırlar.

Öncelikle fiziksel önlem olarak bulunduğunuz mekânlara; ev ise pencere ve kapılara sineklik, gıda işletmesi ise hava perdeleri, fabrika ise çift kapı sistemleri gibi sistemler ile sorunun ve riskin azaltılması hedeflenmelidir. Mekanik önlem olarak EFC(SİNEK TUTUCU CİHAZ) kullanılabilir. Son olarak kimyasal mücadeleye yani ilaçlamaya başvurulmalıdır.

Karasinek için yapılan ilaçlamalarda tüm yüzeyler ilaçlanmakta olup, ilaçlı bölgeye temas eden haşereler sinir sistemleri felç olarak dakikalar içerisinde konduğu yerin yakınına düşüp, ölmektedir. Ancak zaman içerisinde ilaçların etkisi azalmaktadır. Sizleri tekrardan rahatsız etmeye başladıklarında tekrar ilaçlama yaptırmanız gerekmektedir.

Sivrisinekler:

0,3-0,9 cm boyundaki sivrisinekler, temiz, sıcak, serin, kirli her türlü su birikintilerinde yaşarlar ve ürerler. Yumurtalarını su birikintilerine tek tek ve grup halinde bırakırlar. Larva ve Pupa (kurtçuk) döneminden sonra uygun ısıda 8-9 günde ergin sinek haline gelirler. Dişileri yumurtlamak için canlı kanı emmek zorundadır. Bu sebeple insanları çok rahatsız ederler. Nemli ve loş ortamlarda barınırlar. Geceleri faaliyet gösterirler. Erkekleri ise meyve ve bitki öz suyu ile beslenirler. En az 3 km uçarak ürediği yerin çok geniş mesafelerine kadar yayılırlar ve canlıların yaşadığı ortamda yoğunlaşırlar.

Anofel cinsi sivrisinekler, sıtma hastalığını yaymada rol oynarlar. Ayrıca fil hastalığı, sarıhumma, Nil humması, beyin iltihabı gibi hastalık yayılmasında da önemli rolleri vardır.

Uçan haşere mücadelesi larva mücadelesi ve uçkun mücadelesi olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Larva mücadelesi zararlı (sinek- sivrisinek) uçkun hale gelmeden yapılır. Uçkun mücadelesi adından da anlaşılacağı gibi zararlı uçabilir hale geldiği zaman uygulanır. Sivrisinek için de yapılan ilaçlamalarda tüm yüzeyler ilaçlanmakta olup, ilaçlı bölgeye temas eden haşereler sinir sistemleri felç olarak dakikalar içerisinde konduğu yerin yakınına düşüp, ölmektedir. Ancak zaman içerisinde ilaçların etkisi azalmaktadır. Sizleri tekrardan rahatsız etmeye başladıklarında tekrar ilaçlama yaptırmanız gerekmektedir.

Arılar ve eşek arıları:

Doğal ortamda ağaç kovukları, mağaralar, kayalıklardaki yarıklarda yuva yapan ve koloniler halinde yaşayan bal arıları, saldırgan olmayıp, sistemsel ekosistemde önemli rol oynayan hayvanlardır. Bu sebeple evinizin, işletmenizin tavan aralarına, duvar boşluklarına ve baca içlerine yuva yapmadıkları sürece fiziksel, kimyasal, mekanik bir mücadele yapılmamalıdır.

Koyu ve açık kahverengi çizgileri olan, boyları 2,5-4,0 cm arasında değişen eşek arıları da koloniler halinde yaşıyor olup, daha saldırganlardır. Bal arılarıyla aynı yerlere yuva yaparlar. Profesyonel şekilde, özel koruyucu ekipmanlar ile mücadelesi yapılmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Canlı Destek
Canlı Destek
Scan the code
Merhaba, Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?